WYDARZENIA

Image article

Streetfood w wielkich miastach

27.05.2017, 12.00
WSTĘP: wolny

Muzeum Azji i Pacyfiku oraz Asian Food Foundation i Studia podyplomowe „Kultura kulinarna” zapraszają na wykład „Streetfood w wielkich miastach” Marcina Wojtasika, socjologa i antropologa kultury, wyspecjalizowanego w tematyce food studies i wielokulturowości oraz koordynatora studiów podyplomowych Kultura Kulinarna przy Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego.

Wykład odbędzie się w ramach Festiwalu Kulinarnego SMAKI AZJI i PACYFIKU, w sobotę 27 maja o godz. 12.00 w Muzeum Azji i Pacyfiku, przy ul. Solec 24 w Warszawie.
Wstęp wolny.

Uliczne jedzenie jest jednym z charakterystycznych elementów prawie wszystkich wielkich metropolii. Odzwierciedla ono ich charakter i na jego podstawie można wiele powiedzieć o tym jaka jest struktura etniczna miasta, jaki stosunek mieszkańców do różnorodności, jaką politykę prowadzą władze i wiele innych rzeczy.
W prelekcji zostaną przedstawione charakterystyczne (i smakowite) przykłady związków ulicznego jedzenia z miastami. Będą to miasta Azji Południowo Wschodniej, przede wszystkim Singapur z jego nagradzanym gwiazdkami Michelina streetfoodem oraz enklawy azjatyckiego jedzenia w wielkich miastach europejskich takie jak Tajska Łąka w Berlinie czy Curry Mile w Manchesterze.