Informacja o przetwarzaniu danych osobowych


Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z dnia 04.05.2016 r.) Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie informuje, że:

  1. Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie; ul. Solec 24, 00-403 Warszawa.
  2. W sprawach związanych z Pani/Pana danymi proszę kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@muzeumazji.pl
  3. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji statutowych zadań Muzeum Azji Pacyfiku w Warszawie na podstawie przepisów prawa powszechnie obowiązującego i prawa miejscowego, zgodnie z art.6 ust.1 lit.c i e oraz art. 9 ust.2 lit.g Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016 r.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa.
  5. Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą w czasie określonym przepisami prawa.
  6. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych do jej wycofania, skorzystanie z prawa cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  7. Posiada Pani/Pan prawo do przenoszenia swoich danych osobowych do wskazanych podmiotów.
  8. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Zgadzam się

WYDARZENIA

Image article

Sobota z japońską herbatą

8.09.2018, 12:00

W sobotę, 8 września, zapraszamy do Muzeum Azji i Pacyfiku na dwa spotkania poświęcone japońskiej tradycji parzenia herbaty.

Godz. 12.00
Folklor i lokalna kultura herbaty w Japonii – wykład Ayano Hirobe, kuratorki Muzeum Herbaty w Shizuoce, badaczki metod uprawy, lokalnych zwyczajów i folkloru związanego z herbatą. Przedstawi ona swoje badania nad uprawą herbaty i sposobami jej przygotowywania w różnych regionach Japonii. W kraju tym istnieją cztery podstawowe sposoby obróbki herbacianych liści, z których każdy daje zupełnie inne efekty. Najpopularniejsza jest dziś herbata „parowana”. W odróżnieniu od uroczystej ceremonii Drogi Herbaty, Ayano Hirobe skupia się na codziennych, lokalnych i ludowych aspektach kultury herbacianej.

Wstęp wolny

Godz. 13.00
Odkryjmy nowe strony japońskiej herbaty! – Ayano Hirobe oraz Toshifumi Shibamoto, plantator herbaty z prefektury Shizuoka, poprowadzą warsztat połączony z degustacją kilku gatunków herbaty z różnych regionów Japonii, przygotowywanej na cztery różne sposoby.

Wstęp 20 zł. Liczba miejsc ograniczona. Prosimy o rezerwację na adres mailowy: info@muzeumazji.pl lub telefonicznie 22 621 94 70, w. 106.

Tłumaczenie z jęz. japońskiego: Robert Tomczyk.

Ayano Hirobe jest absolwentką Uniwersytetu Ryukoku, kuratorką Muzeum Herbaty w Shizuoce, gdzie zajmuje się lokalną historią herbaty (prefektura Shizuoka słynie z jej uprawy), związanymi z nią obyczajami i folklorem. Pisze doktorat poświęcony sposobom przygotowywania herbaty w południowej i zachodniej Japonii. Skupia się na kulturze życia codziennego, na domowym, powszednim piciu herbaty, w odróżnieniu od szerzej znanej, wyrafinowanej ceremonii herbacianej. Przez swoją pracę muzealną stara się przybliżać widzom japońską i światową kulturę herbacianą. Jak mówi, jej życie jest zawsze pełne herbaty.
Toshifumi Shibamoto zajmuje się uprawą herbaty w prefekturze Shizuoka i współpracuje z tamtejszym Muzeum Herbaty. W 2017 roku wzbogacił zbiory Muzeum Azji i Pacyfiku, przekazując nam w darze zestaw tradycyjnych lalek na Święto Dziewczynek