Informacja o przetwarzaniu danych osobowych


Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z dnia 04.05.2016 r.) Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie informuje, że:

  1. Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie; ul. Solec 24, 00-403 Warszawa.
  2. W sprawach związanych z Pani/Pana danymi proszę kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@muzeumazji.pl
  3. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji statutowych zadań Muzeum Azji Pacyfiku w Warszawie na podstawie przepisów prawa powszechnie obowiązującego i prawa miejscowego, zgodnie z art.6 ust.1 lit.c i e oraz art. 9 ust.2 lit.g Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016 r.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa.
  5. Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą w czasie określonym przepisami prawa.
  6. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych do jej wycofania, skorzystanie z prawa cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  7. Posiada Pani/Pan prawo do przenoszenia swoich danych osobowych do wskazanych podmiotów.
  8. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Zgadzam się

Mongolski komplet do herbaty: dzbanek dombo i czarka ajag

dzbanek:

Mongolia, 2. poł. XX w.

mosiądz, miedź; kucie, lutowanie; wys. 33 cm

nr inw. MAP 13098

czarka:

Mongolia lub Tybet, 2. poł. XX w.

drewno, srebro; toczenie, kucie; wys. 5,4 cm, średnica 13,2 cm

nr inw. MAP 9029

 

 

Mongołowie od wieków piją na co dzień herbatę z mlekiem, niezależnie od równie popularnego kumysu (sfermentowanego mleka kobylego). Zanotował to już w l. 1253–55 flamandzki franciszkanin, misjonarz i podróżnik Wilhelm z Rubruk, poseł króla Francji do chana Mongolii. Każda prowincja ma własny przepis na herbatę, ale zawsze głównymi składnikami są: woda, herbata czarna, mleko zazwyczaj krowie (może być też jaka, owcy lub rzadziej kozy) i sól, bowiem w Mongolii, inaczej niż u nas, herbata jest słona! Dodane może być także masło, zioła lecznicze, suszone mięso, albo kości (z których do napoju przechodzą mikroelementy: wapń i potas, a także witaminy).

Napój, zależnie od ilości członków rodziny, przygotowuje się 1–2 razy dziennie. Służy w tym celu garnek (mong. togoo), w którym do wrzącej wody dodaje się herbatę, po pewnym czasie mleko oraz sól i dokładnie ubija się (a nie miesza) całość dużą chochlą. Gotową herbatę przelewa się chochlą do dzbanka dombo, z którego jest rozlewana bezpośrednio do czarek ajag. Zwyczaj zakazuje kierować dombo przy nalewaniu w stronę drzwi (tj. na południe), można natomiast w każdym innym kierunku, np. w stronę domowego ołtarza (na północ).

Dzbanek dombo ma formę ściętego stożka, u góry zamkniętego na stałe – z małymi otworkami w górnej powierzchni. Jest z kutej blachy mosiężnej, wzmocnionej obręczami z miedzi. Zwykle tego rodzaju naczynia są wykonywane i przechowywane w jurcie parami. Bywają z drewna z metalowymi obręczami; z miedzi, również ze srebra.

Czarka ajag wykonana z drewna i srebrnej blachy. Ten sam kształt i zdobienia mają od średniowiecza czarki również w Tybecie i Nepalu. W Mongolii z czarek ajag pije się także kumys.

 

Oba eksponaty są prezentowane w holu Muzeum do 31 lipca 2019 r.